Contacteer ons

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Group 6 Created with Sketch. +32 3 658 00 36
Group 7 Created with Sketch. hello@clearmedia.be
Back arrow Alle blogs

Security Analyst Wim gaat zijn (security) dromen achterna

Wim Verlinden is Security Analyst: een belangrijke functie binnen elk succesvol bedrijf van nu en de toekomst. De competenties van een security analyst heeft Wim zichzelf ‘on the job’ en via opleidingen aangeleerd. Eén ding is zeker: aan motivatie en passie geen gebrek. Dit is zijn verhaal.

Rectangle 3 Created with Sketch.

Wim Verlinden werkt sinds november 2019 bij ClearMedia als Security Analyst: een belangrijke - om niet te zeggen essentiële - functie binnen elk succesvol bedrijf van nu en de toekomst. De competenties van een security analyst heeft Wim zichzelf ‘on the job’ en via opleidingen aangeleerd. Eén ding is zeker: aan motivatie en passie geen gebrek. Dit is zijn verhaal.

Geluk op het werk

Aan het begin van mijn carrière bood ik technische ondersteuning op verschillende plaatsen. Na een tijd stelde ik mezelf de vraag: ‘ben ik gelukkig in mijn job?’. Ik kwam tot het besef dat technische ondersteuning bieden niet mijn droomjob was en dus ging ik op zoek naar mijn echte passie. Die vond ik bij cyber security.

Passie voor security

De fundamentele basis in security leerde ik mezelf aan. Die inspanningen merkte ook ClearMedia op. Het ClearMedia-team had op dat moment nood aan een Security Analyst en ik was de juiste man op de juiste plaats. Nu ben ik heel dankbaar voor die opportuniteit: Ik had écht nood aan die nieuwe uitdaging en het voorbije jaar heb ik al enorm veel geleerd. Ik kan wel stellen dat het echt mijn passie is, ja. Ik ben nog steeds na mijn werkuren bezig met security. Een uit de hand gelopen hobby? Absoluut!

Het belang van Cyber Security

Mensen vragen me wel eens: “Waarom security en geen support?”. Internet is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven: het beheerst ons doen en laten en brengt tegelijkertijd veel opportuniteiten met zich mee. Toch weten mensen niet altijd dat er ook gevaren schuilen op het internet. Cybercriminelen zijn moderne dieven die met het oog op winst onschuldige slachtoffers misleiden of in bedrijfsnetwerken inbreken. Hen op heterdaad betrappen, is erg moeilijk en vergt een dagelijkse strijd. Een strijd die wel degelijk moet gevoerd worden. Vandaag de dag zijn er gelukkig specialisten die zich hierover ontfermen.

De gevolgen van cyberinbraken

De reden dat dit (nog) niet genoeg onder de aandacht komt in de algemene media, is volgens mij omdat cyberinbraken achter de schermen plaatsvinden. Alleen als ze bij multinationals voorvallen (vaak met afpersing en dwangsommen) zijn ze nieuwswaardig (sidenote: in gespecialiseerde media vind je hier wel meer info over). Maar maak je geen illusies: cyberinbraken gebeuren dagelijks op grote én kleine schaal met soms verregaande gevolgen, zoals faillisementen met bijhorende ontslagen. Gelukkig zijn die laatsten eerder uitzonderlijk, maar feit is dat cyberinbraken de nieuwe dagelijkse norm zijn.

De ambitie van ClearMedia

Het is dus een must voor bedrijven om te investeren in security. Kleinere bedrijven hebben jammer genoeg niet altijd de resources om een Security Analyst aan te werven of om security te outsourcen. Toch kunnen ze met enige creativiteit wel een defensieve houding aannemen tegen de hedendaagse risico’s op het internet, zonder dat ze daarvoor enorme investeringen moeten doen. Investeren in de veiligheid van je data én mensen is de enige en noodzakelijke weg. Gelukkig zijn er wel bedrijven - zoals ClearMedia - die zich bewust zijn van de problematiek en andere bedrijven hierin willen ondersteunen. ClearMedia wil zijn eigen digitale omgeving en die van de partners zo veilig mogelijk maken. Partners zoals WatchGuard spelen hier ook een belangrijke rol in.

De invloed van corona op security

In deze huidige coronacrisis schuilen op vlak van security nog extra gevaren, maar zeker ook opportuniteiten. Iedereen die kan, werkt massaal van thuis uit en bedrijfsleiders worden gestimuleerd om naar oplossingen te zoeken om werknemers vanop afstand met elkaar te laten connecteren. De trend van telewerken is in een stroomversnelling geraakt. Dat brengt heel wat voordelen met zich mee, maar het betekent ook minder beveiligde netwerken en dus toegenomen risico’s. Er is dus nog heel wat werk aan de winkel om werknemers zo veilig mogelijk van thuis uit te laten werken. De eerste stap is meer bewustwording creëren rond de problematiek. Dus hoe meer mensen dit lezen, hoe beter.

Bedankt, Wim. Voor mij ben je een super cyber held!